Cartierele din Bucuresti


Alexandru Grivei Blog, Bucuresti interbelic, de la Prieteni, Romania si romanii / miercuri, ianuarie 19th, 2011

Balta Alba– Daca am inteles eu bine, aici se afla o groapa de var unde in vremea lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor. Cand ploua, locul devenea o balta. Alba.

Baneasa– Nevasta banului. In cazul de fata, ea era nevasta banului Dimitrie Ghica.

Berceni– Francisc Rákóczi al II-lea pleaca la turci (nici el nici turcii nu se intelegeau cu Habsburgii, iar asta ii facea prieteni). La fel procedeaza si o parte din apropiatii lui Rákóczi. Mai exact o ceata de husari condusi de groful Miklós Bercsényi. Nu stiu daca au stat doar ca sa-si traga sufletul ori s-au oprit de tot, cert este ca, undeva la sud de Bucuresti, husarii Berceni au luat o pauza.

Colentina– Probabil e doar o legenda (asemanatoare cu legenda numelui Bucurestilor). Astfel, Colentina vine de la “colea-n-tină” – cu referire la locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi urlat pe turci intr-o batalie. O vreme s-a numit si “Olintina”

Cotroceni– Numele ii vine de la “a cotroci”, “cei care “cotrocesc”. Un vechi regionalism care inseamna “a cotrobai”, “a scotoci”, “a scormoni”.

Crangasi– Etimologia este evidenta. Candva aici era o prelungire din Codrul Vlasiei – un crang. Aici traiau, normal, crangasii.

Dealul Spirii– Dupa numele doctorului Spiridon Kristofi (de i se mai zicea si “Spirea”), care a ridicat in 1765 pe Dealul lupestilor o biserica (Spirea Veche)

Dristor– Numele vine de la Silistra care-i mai zice si Dârstor sau Dristor. Intre razboaie prin locul care inainte se chemase “Gura Lupului” trecea drumul ce pleca de la sud de Bucuresti si tinea pana la Silistra : Drumul Dristorului (Diristorul si Kaliacra – provincii romanesti la sud de Dunare).

Drumul Taberei– Tudor Vladimirescu intrand in Bucuresti pe la vest in anul 1821, isi aseaza aici tabara de panduri.

Ferentari– paradoxal, Ferentariul are cea mai rafinata origine a numelui: vine din latina (!!!!) “Ferentarius” – Soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. N-am aflat insa care-i legatura.

Floreasca– dupa numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii

Ghencea– Din turca vine. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din garda domneasca. Aici s-a ridicat o biserica. Biserica era a Ghencei

Giulesti– O proprietate boiereasca: a Julestilor

Lipscani– din slava – Lipsk, Lipsko („locul cu tei”). Acest “loc cu tei” este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.

Militari– In secolul 19 aici era zona de instructie militara, probabil si o garnizoana. O vreme a functionat aici “Pirotehnia Armatei”

Pantelimon– isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca “pan” inseamna “tot” si “éléïmon” inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv, intreg-milostivul.

Rahova– Aici e simplu. Numele e relativ nou si vine de la Calea Rahovei una dintre cele cinci artere botezate in secolul 19 spre aducere aminte a Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

Salajan– Un nume si mai nou. Nu vine de la Salaj , ci vine de la Leon Szilaghi cunoscut si sub numele de Leontin Salajan.

Titan– isi ia numele de la fabrica de ciment “Titan” construita la inceputul secolului XX

Vitan– De la D. Papazoglu aflam ce-i ala un vitan: “În ocolul oraşului, spre nord, este câmpia Vitanului, unde vitele orăşenilor îşi aveau păşciunea”

sursa: am primit pe mail de la un prieten si am folosit cea mai iscusita „unealta” de la microsoft copy-paste…enjoy!

10 Replies to “Cartierele din Bucuresti”

   1. Salut Alex, Iata observatiile mele, pertnu fiecare fotografie, excluzand-o pe cea de titlu .Poza Doi soldati germani in fata Garii de Nord Blocul modernist de pe fundal este intr-o paragina groaznica astazi.Poza Gara de Nord din alt unghi Turnul nu era in renovare, ci in refacere, din cate stiu, pertnu ca Gara n-a avut mereu aspectul modernist de azi.Poza Nemti cu Mercedes in Piata Universitatii Se vede mica si statuia lui Bratianu din rond.Poza Spre Piata Romana este luata la intersectia bd. Take Ionescu (actual Magheru) cu str. Alex. Lahovary (actuala G. Enescu). Imi place MULT aceasta poza pertnu ca vedem vechiul bloc Casata (cazut in ’77) si casele de pe locul actualului bloc Gradinita (cel cu McDonald’s).Poza Piata Romana cu statuia lui Lascar Catargiu trafic destul de aglomerat atunci. Se auzea acum cativa ani ca vor reamplasa statuia lui Catargiu in locul Lupoaicei, deoarece o reamplasare centrala a statuii pe configuratia actuala a Pietei Romane este considerata dificila .Poza Strada in Bucuresti este strada Academiei, mergand spre bd. Carol I (astazi Regina Elisabeta). Strada Academiei s-a numit si strada Poincare in interbelic. Se vede si blocul Academiei, partea cazuta in ’77.Poza Soldati germani pozand langa Arcul de Triumf basoreliefurile Regelui si Reginei erau intr-adevar sculptate in marmura si diferite de cele de azi, insa erau amplasate pe cealalta parte a Arcului. Ce ai tu in poza este partea dinspre Casa Presei cum ar veni, care reprezinta niste personaje pe care eu le denumesc Decebal si Traian .Poza Amintiri din Bucuresti daca nu se bucura el, ma bucur EU Am scris mult, sper sa-ti fie de ajutor si multumesc pt pozele astea!!

 1. Wholesale Yankee Candles…

  […]just below, are some totally unrelated sites to ours, however, they are definitely worth checking out[…]…

  [WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (173.234.28.27) doesn’t match the comment’s URL host IP (184.154.38.218) and so is spam.

 2. Big Job Site…

  […]while the sites we link to below are completely unrelated to ours, we think they are worth a read, so have a look[…]…

  [WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (173.208.14.79) doesn’t match the comment’s URL host IP (109.236.82.121) and so is spam.

 3. Campine chicken…

  […]our site list of interesting sites on the web[…]…

  [WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (173.234.247.245) doesn’t match the comment’s URL host IP (213.171.222.41) and so is spam.

 4. Enjoyed the read, cheers…

  […]as an author, I rarely take the liberty to read outside where I specialize… But wow[…]…

  [WORDPRESS HASHCASH] The comment’s server IP (200.106.131.47) doesn’t match the comment’s URL host IP (208.53.138.29) and so is spam.

 5. Cu respectul acordatr ca macar ai citit ceea ce ai primit, da-mi voie sa iti ofer varianta corecta a numelui cartierului Dristor.

  Dristor vine de la numele mesterilor piuari, care se numeau «darstari», «darsta» fiind piua din piatra folosita la fabricarea postavului si dimiei. Piuarii fabricau «darste» si pentru sutele de mori de pe cursul Dambovitei, care timp de sute de ani au fost prezente cotidiene, de mare relevanta economica pentru targul Bucurestilor. In Bucuresti a existat si o mahala a postavarilor inca din secolul al XVI-lea. Toponimicul Dristor vine de la breasla piuarilor care si-au avut satul in aceasta parte a Bucurestilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *