S-a listat Fondul Proprietatea…


Alexandru Grivei Blog, Bucuresti interbelic, de la Prieteni / miercuri, ianuarie 26th, 2011

Câteva cuvinte despre FP şi o comparaţie cu SIF-urile

Incepand de ieri, dupa o lunga perioada de asteptare, avem in sfarsit un pret oficial pentru Fondul Propietatea. Listarea FP nu poate fi decat un lucru pozitiv, pana cand sa tinem la stat o companie? pana isi mai trage ‘ala micu’ un Bugatti? (scuze, ala micu a facut bani tocind podelele din Bamboo, doar nu credeati ca i-au picat asa…) Eu unu m-am convins, ca in cele mai multe cazuri statul s-a dovedit a fi cel mai pagubos administrator al unei companii!

Multi isi dau cu parerea despre intarzierea listarii, eu zic ca e simplu: despagubirile (aici suspectez statul de inteligenta, desi cred ca e posibil sa nu fi constientizat avantajul). Pretul pietei fiind sub valoarea nominala statul va acorda mai multe actiuni in contul celor pagubiti de regimul comunist.

Fireste, exista si varianta amanarii pentru ca actiunile trebuiau vandute pe “nimic” de mostenitori (care adesea erau batranei fara pre mare cultura financiara, sfatuiti de nepoti cu studii economice pe la fabricile de diplome) catre baietii destepti care bineinteles ca adunau actiuni fie pentru Vantu, fie pentru ei. Acum fie vorba intre noi, cred ca multi din baietii aia geniali care au cumparat la 0.4000 (aici il excludem pe domnul cu nume de fenomen natural) s-au grabit sa scape de actiuni cand piata s-a prabusit si pretul a ajuns pe la 0.1000 lei/actiune.

Revenind la tema acestor randuri, asa cum se observa din calculele de mai jos SIF2  se tranzactioneaza cu un discount mai mic decat cel al FP – pentru mine asta nu poate sa insemne altceva decat ca gasca de la conducerea SIF-ului e mai buna ca baietii de la Templeton la finante. 

  Pret Activ Net Discount
SIF1 1.0830 2.5063 56.79%
SIF2 1.2900 2.2098 41.62%
SIF3 0.5840 1.3786 57.64%
SIF4 0.6770 1.7485 61.28%
SIF5 1.4500 2.7068 46.43%
FP 0.6400 1.1124 42.47%

Parerea mea vis a vis de aceste discount-uri: sunt enorme!, cel putin in cazul FP. De ce ma leg de FP, pentru ca statul si-a luat labutele lipicioase de pe cascaval…

Acum, lasand ironiile de o parte, daca vreți un sfat serios, pe termen mediu lucrurile vor evolua in favoarea FP si aici discount-ul nu va ramane la nivelul SIF-urilor. In primul rand as vrea sa ma leg de management, oricine a avut un interes pentru piata de capital stie cam pe unde merge o parte din cash-ul unui SIF in fiecare an. Nici la FP nu sunt minunate lucrurile, insa odata cu listarea si numirea Franklin Templeton la conducerea fondului lucrurile se vor schimba si pe viitor nu cred ca or sa mai existe cazuri de “donatii catre bugetul de stat”.

Un alt avantaj pe care il are FP este structura portofoliului de active, aici ma refer atat la calitatea lor cat si la interesul pentru pachetele din portofoliul fondului.

Nu trebuie neglijata nici lichiditatea, desi s-ar putea sa ma pripesc cu aceasta concluzie, lucrurile stau clar in favoarea FP.

Deci, sfatul meu ar fi sa reduceti expunerea pe SIF-uri in favoarea FP, castigul va fi sigur pe un orizont mediu de timp.

Autor: Broke(r)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *