Despre eficienta


Alexandru Grivei Blog, Blogging in Romania, Romania si romanii / joi, martie 10th, 2011

Suntem in situatia sa ne permitem vreun lux?

Romania este o tara saraca! Afirmatia este un fel de axioma. Cred ca toti suntem de acord cu aceasta, este o evidenta care nu necesita a fi demonstrata. In Romania locuiesc vreo 22 de milioane de oameni. Acesti oameni au la dispozitie 18300 de biserici si 425 de spitale. Asta inseamna aproximativ o biserica pentru cate 1200 de romani si cate un spital pentru 51800 din aceeasi romani. Nu se compara costurile de realizare ale unei biserici cu cele ale unui spital. Probabil raportul este pe undeva pe la 1 la 10. Dar totusi, nu e cam mare discrepanta? Ca sa nu mai vorbim de scoli, adaposturi sociale sau infrastructura… O biserica nu poate aduce profit. Un spital, o scoala, un adapost, realizeaza profit. Am vazut sate cu cateva sute de locuitori care au cate doua biserici. Nu inteleg ce rost are? Nu vreau sa par nereligios sau neinteresat de soarta spirituala a cetatenilor, dar totusi, nu e cam mult? Suntem in situatia in care sa ne permitem luxul de a avea cate biserici ne dicteaza sufletul? Nu suntem cam figuranti pentru cat de saraci suntem? Asta mi se pare O LIPSA TOTALA DE EFICIENTA.

La fel mi se pare si parerea multora legata de eutanasierea aka uciderea cu cruzime a cainilor maidanezi. Chiar suntem in situatia in care sa ne permitem sa construim adaposturi, sa oferim suport medical si hrana acestor caini? Imi plac la nebunie cainii, chiar acum doi ani am adoptat un maidanez. Nu simt vreo excitare placuta atunci cand ma gandesc la uciderea lor. Chiar contrar. Dar, nu ar fi mai eficient sa-i omoram si cu diferenta de bani ramasa sa facem cateva adaposturi pentru copiii/oamenii strazii? Niste adaposturi sociale, in care in loc sa dam de mancare cainilor sa le dam oamenilor. Sa-i punem usor, usor pe picioare si sa-i introducem in campul muncii. Sa produca pentru societate.

Sunt eu nebun sau chiar suferim de o lipsa totala de eficienta in masurile pe care le dorim?

Ce-o sa faca autoritatile? Pai mai nimic probabil, o s-o scalde, o sa astepte sa vada cum pot obtine mai multe voturi, ce masura e mai populara. La fel ca si cu bisericile. Ce se intampla in Romania, masurile care se iau, chiar sunt efectul dorintelor noastre.

caini maidanezi
caine maidanez

 

4 Replies to “Despre eficienta”

 1. Eutanasierea crezi ca va rezolva problema? Sa nu-mi spui ca nu ai vazut ciini de rasa aruncati de stapinii lor pe strada (batrini, bolnavi sau doar pentru ca s-au plictisit de ei), sa nu-mi spui ca n-ai vazut dobitoci care-si aduc puii de ciine de prin comunele limitrofe sau chiar de aici din oras si-i arunca.

  Ciinii au aparut pe strada din cauza oamenilor, Ce te face sa crezi ca dupa eutanasierea in masa a ciinilor situatia nu se va repeta. Ai uitat ca traim in tara in care mirlania si nesimtirea e o virtute?

  O castrare in masa a cinilor fara stapin si un control la singe al tuturor posesorilor de ciini eu zic ca ar fi o solutie dar sunt sceptic ca cine va face ceva. Ciini pe strazi sunt o sursa de venit, multi se hranesc din asta.

  1. Cred ca e eutoanasierea este o solutie mai buna decat adapostirea lor in padocuri. E posibil sa se reediteze lucrurile pe care le spui tu, dar atunci cand ai o tumora, primul lucru pe care il faci este sa o extirpi, apoi faci tratement preventiv.

 2. Părăsit încă de la naştere
  Mihai Caldararu
  Încă de când a văzut lumina zilei, Mihai a fost abandonat în centrul de plasament numărul 5 din Capitală. De la vârsta de şapte ani a fost mutat la centrul de plasament numărul 6, iar la 13 ani a fost agresat sexual de doi indivizi mai mari, de care şi acum îi este teamă. Când credea că ar putea să depăşească trauma, Mihăiţă a fost mutat la un alt centru, unde a fost din nou supus relelor tratamente: „La 15 ani am fost mutat la centrul de plasament numărul 2 „Casa Speranţei”, unde primeam bătaie seara de la nişte indivizi mai mari. De atunci am rămas cu sechele”.

  Şcoala populară de artă

  După ce a terminat Şcoala de Arte şi Meserii cu profilul confecţii-îmbrăcăminte, pe care a absolvit-o cu nota 9, a urmat şi Şcoala populară de Artă, unde a obţinut un certificat de la OSIM, pentru solist vocal. La 18 ani a fost reintegrat în familia sa. Cu toate acestea, a găsit o mamă bolnavă de hepatita C, iar condiţiile în care trăia sunt greu de explicat. Chiar şi aşa, Mihai nu s-a dat bătut. Deşi şi el suferă de epilepsie, şi-a propus să triumfe în viaţă prin propriile forţe nedându-se bătut de la nimic. Astfel, l-a auzit cântând compozitorul Adrian Ordean care l-a ajutat să-şi înregistreze câteva melodii, iar Star Print l-a ajutat să îşi înregistreze gratuit şase piese: „Cea mai mare dorinţă a mea este să mă lansez, însă nu dispun de resursele financiare necesare pentru a iniţia astfel de demersuri. Am putut doar să înregistrez un număr de şase melodii, iar câteva piese sunt compuse de mine. Înregistrările le-am putut finaliza chiar de Sfintele Sărbători de Paşte”. 0724713999

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *