Tu ce ai vrea sa schimbi?


Alexandru Grivei Blog, Amintiri si omagii, Blogging in Romania, Proiectia / marți, martie 18th, 2014

Traim intr-o lume nebuna, foarte dinamica si foarte accelarata

Lumea a innebunit. Asta este concluzia mea, trista, poate subiectiva dar, cred eu foarte reala. Nu despre lume si despre cum a innebunit ea vreau sa dezbat in acest articol, insa asta va fi concluzia, pentru ca alta eu nu gasesc.

Crimeea!!! Vrem Crimeea!!! Cand s-a terminat Razboiul Rece? Niciodata.

Cel mai fierbinte subiect al zilei, fata de care am fost si dojenit de un prieten ca nu-i atribui suficient interes, este aceasta invazie ruseasca in Crimeea. Sincer eu prefer salata ruseasca, uitandu-ma la un film American cu happy-end, decat invazia ruseasca la stiri. De ce? E simplu, pentru ca lumea a innebunit. E un fapt si nu avem ce sa facem in privinta asta. Marile Puteri* ale lumii nu au incetat niciodata lupta teritoriala. Si toti presedintii o iau razna la un moment dat, fiind supusi la foarte multe presiuni generate de cumulul de interese global. Pai Putin sau Obama conduc lumea? Vai de capul lor saracii, cand se incrunta la ei marile corporatii farmaceutice, producatorii de arme si, mai nou investorii din lumea digitala. Totul se rezuma la manipularea maselor. D-aia au fost Grecii acum 3000 de ani cea mai puternica civilizatie si cea mai revolutionara, pentru ca au inventat manipularea prin discurs. D-aia nu s-au putut opune Persilor, pentru ca au ignorat forta militara si..d-aia am ajuns in 2014 sa avem aceleasi probleme tampite: orgoliu, vanitate, ura si dorinta de putere si control. Deci, vreti Crimeea da? A intrebat cineva de ce? Pentru ca Razboiul Rece nu s-a terminat.

Tu ce ai vrea sa schimbi la lumea in care traim?

Daca as putea sa schimb ceva, as incerca sa schimb polii de interes. Adica, de ce sa nu construim un sistem manipulativ de control al maselor bazat pe teoriile lui Osho sau Dalai Lama? Plecand de la teoria conform careia totul este o conventie, inclusiv sistemul social, indiferent care (comunst, capitalist, extremist, musulman etc.) este o conventie. Astfel este posibil si nu utopic sa definim un nou sistem de referinta al oamenilor plecand de la origini, construind un nucleu si apoi dandu-i forma. Asadar, daca moneda de schimb ar fi iubirea? sau faptele bune dezinteresate? Probabil ar veni unii care sa recite filosofiile anglo-saxone (Schopenhauer, Nietsche, Kant) care fac trimitere la firea umana ca si o constanta a vietii. Insa argumentul este simplu: Omul este doar un candidat la umanitate. El nu se naste intr-un anumit fel ci intr-un anumit loc. Regulile acelui loc il modeleaza si ii genereaza ceea ce filosofii denumesc fire umana. Firea umana este o caracteristica sociala si, atat.

In concluzie eu as schimba sitemul de referinta, modificand polii de interes si aplicand mai mult din regulile lui Osho de cat cele ale lui Hammurabi. Oameni, e mai bine sa fi bun, e mai bine sa fi darnic, e mai bine sa iubesti…pur si simplu e mai bine.

*Marile Puteri ale lumii – SUA, RUSIA, CHINA, EUROPA… NU! Marile Puteri ale lumii sunt: iubirea, prietenia, buna-vointa, darnicia, altruismul, modestia, onestia…acestea sunt cu adevarat marile puteri, pe care nu le pot controla amatele, justitia sau nicio alta conventie, le poate controla doar omul, si depinde de om daca se increde in ele sau nu.

Iubirea nu este o relaţie între două persoane. Ea este un stadiu al conştiinţei tale. – Osho

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *