Ce ar trebui sa ofere o agentie de marketing online


Alexandru Grivei Blog, Comunicare online, Internet Marketing, Magazine online, Romania si romanii, Social Media Romania / joi, mai 29th, 2014

Sunteti multumiti de colaborarea cu agentiile de marketing online?

Eu nu. Am incercat mai multe colaborari cu mai multe agentii in vederea obtinerii unor rezultate de marketing eficiente pentru anumite afaceri, exclusiv online. Din pacate, niciuna dintre marile agentii cu care am discutat nu a fost in stare sa-mi ofere cea ce ma asteptam, sau ce as oferi eu unor posibili clienti.

Pasul 1. Initierea dialogului cu clientul.

Vrei sa iti dezvloti o afacere pe interent? Indiferent de nisa in care te regasesti, fie ca vinzi produse sau servicii, trebuie sa stabilesti un buget si o strategie de marketing. Strategie de marketing – adica cum sa faci sa marketizezi produsele/serviciile tale. Astfel, la pasul unu eu as prezenta clientului o scurta analiza asupra concurentei pe care o are si ce anume face concurenta sa pe internet. Interpretand aceste rezultate intr-o analiza swot as determina pasii incipienti in vederea construirii unei strategii de marketing. Asta ar reprezenta startul unui dialog cu clientul. Dialog acre este menit sa conduca catre o schitare si, mai tarziu, catre o finalizare a strategiei de marketing.

Pasul 2. Construirea strategiei.

Nu poti si NU TREBUIE sa ceri bani clientului pentru dialogul cu acesta, pentru studiile pe care le faci sau pentru analizele si coneceptele de marketing pe care i le propui. Orice agentie de marketing trebuie sa inteleaga ca ceea ce vinde ea nu este ceva concret. Sunt doar sugestii, pareri si posibile servicii care sunt stabilite pe baza unor statistici si experiente, insa nu reprezinta lucruri sigure 100%. Astfel, daca vrei sa-ti pui in aplicare strategia trebuie sa investesti si tu ca si agentie, timp si bani, in analize si statistici, in incercari si propuneri. Construirea strategiei se poate face in stilul clasic, plecand de la produs sau in stilul neo-clasic, pornind de la piata. Ceeea ce numeste Kotler strategie interna sau externa de marketing. Toate fineturile pe care o agentie de marketing TREBUIE sa le cunoasca vor fi modelate si aplicate strategiei IMPREUNA cu clientul, astfel incat sa rezulte un fundament sanatos pentru demararea planului de marketing.

Pasul 3. Aplicare startegiei.

Abia de la psul 3 poti factura clientul! Tu, agentie, ai stabilit de comun acord cu clientul startegia de marketing si modalitatea de aplicare a acesteia, oferind informatii cat mai concrete acestuia si implicand resurse de know how, acum, la pasul 3 a venit vremea sa aplici tot ceea ce ai discutat. Rezultatele nu vor veni imediat, astfel incat facturarea clientului trebuie facuta in vederea acoperiri anumitor costuri, insa ai si tu, agentie, incredere in strategia dezvoltata, nu? Asa ca poti suporta o parte din costuri sau, macar iti poti amana dorinta acerba de a face bani, pana vei vedea rezultatele concrete.

Pasul 4. Succes sau esec.

Daca strategia de marketing este un succes, cu siguranta clientul va fi multumit, lucrurile vor merge bine si vei castiga multi bani, pentru ca si clientul castiga multi bani. Daca este un esec, nu fi disperat sa jumulesti clientul, incearca sa redresezi lucruile si sa le faci sa mearga, dar nu EXCLUSIV pe banii clientului. Fi fair-play si investeste pentru a avea profit. Asuma-ti, tu agentie de marketing, eventualele esecuri si, cum e normal in cazul esecurilor, asuma-ti si pierderi.

Asa cred eu, in linii mari, ca ar trebui sa functioneze relatia dintre un client si o agentie de marketing.

Voi ce pare aveti?

Zoso Vienela Manafu Alina Adela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *