Steaua sau FCSB, Becali sau Armata?


Alexandru Grivei Blog / joi, ianuarie 19th, 2017

Cine este Steaua Bucuresti?

Cand eram eu mai mic, pe la inceputul anilor ’90, mai mergeam cu tata pe la meciuri de fotbal. El tinea cu Progresul, pentru cei mai tineri FC National, iar pentru cei foarte tineri, o echipa de fotbal mai veche decat Steaua. Am fost si Ghencea si in Stefan cel Mare, cum majoritatea colegiilor mei de scoala tineau cu Dinamo, am ales si eu sa simpatizez echipa din Stefan cel Mare. Rivalitate mare intre Steaua si Dinamo, insa eu nu ma fost niciodata foarte infocat, ba chiar in perioada liceului, toti colegii mei erau stelisti infocati si mai, mai ca m-au convins sa schimb taberele. Cum spuneam, nefiind foarte infocat nu m-am apropiat niciodata de galeria echipei Dinamo, in schimb prin colegii mei de liceu am interactionat putin cu cea a Stelei, in plus am auzit multe povesti. Cu ce am ramas in minte legat de Steaua este pasiunea suporterilor fata de echipa, o pasiune dusa uneori in extrem, alte ori chiar depasind limitele normalului, insa totusi o pasiune nestavilita. Interesant este ca, desi incepand cu anul 2002, Becali detine in mod oficial Steaua, el fiind implicat la club si inainte dar nu subforma de patron ci de actionar, nu am observat o fronda atat de mare impotriva sa. Ba chiar, statistic vorbind, in perioada sa de patronat la Steaua s-au obtinut cele mai mari performante. Semifinale de cupa UEFA in 2006, victoriile cu Valencia, Ajax, Chelsea in faze destul de avansate ale competitiilor internationale. Pe plan intern, chiar daca nu a castigat tot timpul campionatul, Steaua a dat mereu sensazatia unei dominatii valorice. Asadar, intrebarea mea este, cine este Steaua Bucuresti? Echipa de pana in 2002, patronata de Minister si de fratii Paunescu, echipa de dinainte de 1998, teoretic patronata doar de Minister, echipa lui Nicu Ceausescu, care facea abuzuri peste abuzuri, fata de jucatori si de celelalte echipe din campionat sau echipa lui Becali?

Steaua este a suporterilor, a celor care au mers cu tramvaiul fara bilet pentru a avea bani sa intre la meci, a celor care au inghetat de frig iarna in peluza, a acelora care au plans la meciul cu Middlesbrough si a celor care au baut pana dimineata dupa meciurile cu Valencia sau cu Ajax. A celor care-si mai aduc aminte de Titi Dumitriu dupa infrangearea cu Dortmund si a celor care inainte de 90 au indurat neajunsurile sistemului si abuzurile fata de jucatorii Stelei. Suporterii reprezinta Steaua, fara ei, fara sustinerea lor, fara patima si pasiunea lor, acest club nu exista, este doar o comapnie care detine jucatori de fotbal!

Becali, afara din Ghencea!

Cea mai des intalnita lozinca a contestatarilor lui Becali, citita de mine pe toate gardurile din Ghencea, inclusiv cele ale cimitirului, ba chiar citita si pe marginea unui parapet pe Valea Oltului, este: „Becali, afara din Ghencea!” Nu am reusit niciodata sa inteleg ce vor suporterii de fapt. Daca ar fi hotarati, ar putea cumpara Steaua de la Becali, s-ar asocia cu Ministerul si ar rezolva problema. Calculul e simplu, probabil Becali cu 30-35 milioane de euro preda echipa, jucatorii, renunta la toate procesele si se retrage linistit. Sa zicem ca sunt 30.000 de suporterii hotarati sa-si demonstreze iubirea fata de echipa de suflet, altfel decat prin huliganisme si batai cu jandarmii. Deci, trebuie sa puna fiecare cate 1000 de euro si strang suficienti bani pentru a cumpara Steaua. Bugetul ce trebuie asigurat echipei, cu tot cu sustinerea echipelor de juniori si academiei, este probabil pe undeva pe la 6-7 milioane de euro pe an, din care vreo 3-4 milioane de euro vin de la sponsori, drepturi tv, bilete (altele decat cele ale celor 30.000 de actionari). Deci mai trebuie sustinuti undeva la 3 milioane de euro pe an, asta inseamna 100 euro pe an pe cap de iubitor de Steaua. In acest parteneriat vine si Ministerul, oferind GRATUIT stadionul, centrele de antrenament, academia, terenurile adiacente, centrul de copii, si altele, in schimbul cote de participatiune la impartirea profituui rezultat din jucatorii crescuti de club. Astfel, Ministerul castiga bani pentru a acoperii cheltuielile cu partea lor de sustinere, suporterii ar scapa de Becali cu un efort financiar digerabil si fara mari batai de cap, echipa ar supravietui in continuare, toata lumea ar fi fericita. De ce nu se intampla asta? Nu exista 30.000 de suporteri care sa-si uneasca fortele intr-o asociatie instituita legal, care sa faca niste demersuri economice firesti pentru a-si indeplini visul? Nu au cei 30.000 de suporteri cate 1000 de euro de fiecare? Unde e problema in planul propus de mine?

Am tot vazut sharuindu-se pe facebook articole publica pe Steaua Libera, blog sustinut de suporteri ma gandesc, ca nu cred ca prin reclamele afiliate la 2erformant strange foarte multi bani, blog care are totusi peste 12000 de like-uri pe facebook, adica aproape jumatate din necesarul propus de mine in solutia de mai sus.

In incheiere, zic atat, eu nu am reusit sa inteleg cine este Steaua de fapt si ce vor suporterii acestei echipe, care din pacate, pierde capital de imagine, atat pentru brand-ul Steaua cat si pentru sportul romanesc pe zi ce trece si nu se rezolva dilema. Poate mi se pare doar mie, dar lucrurile pot fi rezolvate foarte simplu, din pacate nu cred ca se vrea cu adevarat asta, nici macar suporterii nu cred ca vor cu adevarat sa rezolve in directia pozitiva situatia clubului.

Sa joci fotbal e foarte simplu, dar sa joci fotbal simplu e cel mai greu lucru care exista. – Johan Cruyff

P.S. Anul asta, pe 7 Iunie, Steaua implineste 70 de ani! Care Steaua?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *