Impotriva gratierii sau nu?


Alexandru Grivei Blog, Blogging in Romania, Romania si romanii / marți, ianuarie 24th, 2017

Sunteti impotriva gratierii si a amnistiei? Daca da, de ce? Daca nu, de ce?

Am citit propunerea de ordonanta de urgenta si, la o prima vedere, fara sa ma pricep prea bine la analiza legiilor, pare ca ar mai slabi din duritatea legii. Pe de alta parte, legea actuala nu defineste coerent anumite infractiuni, cum ar fi abusul de putere, asa ca niste modificari menite sa defineasca mai limpede anumite infractiuni s-ar impune. Din punct de vedere al gratierii si amnistiei, este o poveste mult prea omplexa pentru a o putea discuta intr-un articol, intr-o seara, intr-un weekend sau chiar intr-un an. Sunt atatea pareri si pro si contra si mai toate bine argumentate, incat este greu sa nu dai dreptate ambelor parti. Problema pe care vreau sa o ating in acest articol este legata de amnistie si gratiere, dar nu in sensul de a dezbate daca activarea acestora este un lucru bun sau rau, ci despre cum este folosit acest subiect, important si fierbinte, ca mijloc de manipulare si element de razboi politic.

Justitia subordonata politicului a devenit o fictiune. – Mihai Eminescu

Sensul in care a aparut justitia in societatea este acela de a crea echilibru, de a reglementa activitatile si viata oamenilor in societate. Sensul ei a fost redirectionat malefic de multe ori in istorie, vezi Evul Mediu, vezi majoritatea tarilor din America de Sud si Africa, vezi Romania inainte de 90. Justitia in esenta este o metoda buna de a mentine pacea, insa cei ce o folosesc ii pot schimba foarte usor directia in a o transforma intr-o arma de destabilizare si razboi. Teoretic, justitia este definita de oameni, iar in societatea noastra oamenii prin intermediul Parlamentului ales in mod liber, definesc justitia prin legi si modul de aplicare al acestora. Asa ca, conform acestui rationament nu ar trebui sa existe nicio revolta si niciun meeting zilele acestea. O majoritate considerabila a ales Parlamentul Romaniei cu o luna si ceva in urma, asa ca, daca acest Parlament a investit un guvern, inseamna ca respectivul guvern este prin voia populatiei, si daca acest guvern propune modificari legislative, bazandu-ne pe principiul democratic al alegerilor, inseamna ca majoritatea populatiei si le doreste, deci trebuie sa le preluam si sa ne supunem lor.

Am incercat sa fac o statistica, am intrebat pe majoritatea celor pe care i-am intalnit zielele astea de ce este pro gratiere sau de ce este impotriva ei. In felul asta, am ajuns la concluzia pe care urmeaza sa o exprim, concluzie personala, a unui participant la viata in Romania.

Pe romani nu-i intereseaza daca se introduce gratierea, atat timp cat aceasta nu inseamna ca politicienii arestati pentru furaciunile facute vor fi eliberati. Nu intereseaza pe nimeni daca maine vor fi eliberati, nu 2000, ci 200.000 de anonimi. Dar cand vine vorba de Voiculescu sau de Nicusor Constantinescu, problema se schimba, romanii se activeaza si nu mai vor nici gratiere nici amnistie. Pe acest fond, de revolta populara fata de imbogatitii din avutul tarii, frustrare nationala veche si bine inradacinata in sufletul cetateniilor, s-a construit o manipulare atent cusuta, menita sa slabeasca din puterea obtinuta de PSD pe 11 decembrie si sa construiasca un val de simpatie populara in jurul celui mai nepopular om politic al Romaniei, presedintele Johannis.

Orice nedreptate izvoraste din prea mare iubire fata de noi insine, si din prea putina iubire fata de altii. – John Locke

Stau si ma intreb daca Moise Guran, Tudor Chirila si altii ca ei, participa la aceasta manipulare voluntar sau ei chiar cred in ceea ce zic. Pe teoria conspiratiei am putea sa ne imaginam cum acesti formatori de opinie sunt niste agenti care sunt activati atunci cand este nevoie, ar fi totusi prea mult nu? Asta cred, cred ca totul este o manipulare menita sa amplifice dorinta romanilor pentru dreptate, pentru scaparea de sub asuprirea conducatorilor. Este clar ca majoritatea nu sunt multumiti de viata pe care o duc in Romania si, asa cum li se spune, in afara oamenii traisc mai bine, asa ca isi doresc si ei un trai mai bun. Peste asta daca adaugi hotiile politicieniilor rezulta frustrarea pe fondul careia se creeaza manipularile. Ni se da impresia ca tara este a noastra si, o data cu ea si bunurile si veniturile ei, dar la care nu avem acces si nu vom avea niciodata pentru ca cineva ni le fura, ori strainii, ori conationalii, ori PSD, ori PNL, ori Basescu, tot timpul cineva ne fura si d-aia nu traim bine. Dar, stati linistiti, mai este foarte putin si reusim sa scapam de asupritorul lacom si vom trai bine. Asta ni se spune, asta credem si d-asta cred ca totul, absolut totul este o manipulare, ba chiar o dubla-manipulare. Unii ne manipuleaza sa credem ca gratierea este corecta si buna, altii sa credem contrariul.

Din pacate, observ in continuare ca am incetat sa mai fim oameni, inainte de toate asta ar trebui sa fim. Si sa judecam cu calitatile de om toate aceste evenimente, sa decidam asupra implicarii sau nu, asupra parerii favorabile sau contrare trecand prin filtrul umanitatii totul. Filtrul umanitatii este prafuit si deteriorat, trebuie schimbat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *